2009. október 17., szombat

Textilmúzeum, Burnley

Most pedig menjünk vissza egy kicsit az időben. Történelmi tanulmányainkból mindannyian emlékszünk az ipari forradalomra, kulcsszavak még, fekete, füstölő kémények, hihetetlen egészségügyi és munkakörülmények, nyomor, gőzgép......sorolhatnám még. Érdekes korszak volt ez. Az embereknek a megélhetéshez három választási lehetőségük volt. Az egyik, hogy bányába mentek dolgozni, a másik a katonaság, a harmadik textilgyári munka. Textilgyárak sokasodtak Anglia-szerte, itt Burnleyben is működött néhány. Ez az üzem amit most meg szeretnék nektek bemutatni több mint 100 éves, és jelenleg is működik, megrendelésre készítenek vásznat a régi gépeken.

Ez a szövőgép rögtön a bejáratnál volt kiállítva, rögtön láttuk, hogy érdekes helyen járunk.

Megpróbálom sorrendben megmutatni a gyapot szövetté válásának érdekes folyamatát. Itt látható a gyapot ami ugye az indiai gyarmatokról ékezett nagy bálákban.
A gyapot a gyapotcserje termése, meleg nedves éghajlatokon nő. Ma több mint 70 országban termesztik. A legnagyobb termelők USA, Oroszország és Kína. Magyarországon is próbálkoztak termesztésével (Rákosi rendszer), természetesen sikertelenül.
Hatalmas gyapotültetvényeken termesztik, a cserje termése egy tok, ami éréskor robbanásszerűen felpattan és egy hógolyó tűnik elő, amely nem más mint a tokban lapuló pamutszálas magok tömege.

Itt már feltekert állapotban.

A tekercsek aztán ezekbe a fém hengerekbe kerülnek, egész jól látható, hogy milyen vastag szálakat kezdenek el sodorni.

Itt már lényegesen vékonyabb és erősebb a szál. A nagyobb műveletek után, meg is lehetett fogni a fonalat, érdekes volt tapintani is átalakulása közben.


Ezeken a képen lehet látni, hogy milyen kicsi bobinákra tekeredik át a fonal.




Ilyen vékonykák lettek és ezeket tették be a hajóba.

Itt a fonal felvetése látható. A gép két oldalán volt egy-egy ember, az egyik általában egy gyerek, mivel egész családok dolgoztak itt. A gyerekek délelőtt iskolában voltak, délután dolgozniuk kellet. Ezért sokszor elaludtak munka közben, ilyenkor a másik oldalon dolgozó felnőtt facipővel sípcsonton rúgta, mert a munkának mennie kellett.

Ebben az üzemben egyetlen hatalmas gőzgép hajtotta meg a gépeket.

A gőzgép működését két bojler biztosította. A bojlerek 9 méter hosszúak, 2,5 méter szélesek voltak, melyek körülbelül 25000 liter vizet képesek 2 óra alatt felfűteni. Ezután tudták csak elindítani a gépet.


Mivel a munka kora reggeltől késő estig tartott, a gépek nem állhattak le, és a szenet folyamatosan pakolni kellett. Itt egy ember dolgozott, aki nem hagyhatta el a helyiséget. Két lapátja volt, az egyikkel a szenet rakta, a másik serpenyőként szolgált, amelyen az ételét melegíthette meg.


A legnagyobb helyiségben voltak a szövőgépek. Eredetileg több, mint ezer gép volt, mára csak mintegy 300 maradt. Hatalmas volt a zaj még így is, hogy csak a kerekek forogtak, el lehet képzelni, milyen lehetett a zaj, amikor ment a szövés. Nemcsoda, hogy az itt dolgozók nagy része süket lett. A teremben néhány nő és gyerek dolgozott. A nők a szövésre felügyeltek, a gyerekek pedig a gépeket tisztogatták menet közben vastagon szálló pihétől, mert az tűzveszélyes volt és könnyen berobbanhatott. A nőknek soványaknak kellett lenniük, mert kicsi volt a hely a gépek között, a hajukat kendő alá kellett kötni, mert ha véletlenül elkapta a szíj, felhúzta őket, de a gépeket nem állították le. A gyerekeknek is többször levágta az ujját, ha nem figyeltek eléggé.




Ez egy továbbfejlesztett, lyukkártyával működő szövőgép, mellyel már mintás szövetet is tudtak készíteni.

Kis érdekesség, hogy a WC kint volt a szabadban, de a tartályok belül voltak, hogy ne fagyjon meg bennük a víz.

Ilyen facipőkben dolgoztak.

Ez a szék nagyon tetszett.




Néhány régi varrógép.

És végül még egy érdekesség. A gyár évente egyszer állt le két hétre nyáron, ez idő alatt kellett a kisgyerekeknek a 30 méter magas kéményt belűről kitakarítani.

2009. október 6., kedd

Pendle Hill - a mi hegyünk

Történt egyszer egy szép napos délutánon, elindultunk sétálni.Sajnos most már nem ilyen lila a hanga, és a napocska is ritkábban süt. Mikor ezek a képek készültek még augusztus vége volt, azóta jártunk a környéken, mert beleszerettünk, meg hát közel is van, de már nyirkos, ködös volt minden.



Magát a hegyet ebből a hangulatos kis faluból is meg lehet közelíteni. Mindig azt kell írjam, hogy hangulatos, de tényleg ez az igazság, az embernek kisimulnak az idegei és mosolyra húzódik a szája, már amikor nincs tátva a csodálkozástól. Mintha megállt volna az idő. Furcsa leírni a falu szót, mert ilyenkor nekem mindig megjelenik a szemem előtt egy muskátlis, hófehér parasztház, gólyafészek, baromfiudvar. Hát ez nem olyan.


Távolban a hegy, innen nem látszik milyen meredek, de épp elég volt feljutni a tetejére, felülről csodálatos volt a táj.

Odafelé menet ilyen szép kis házikó mellett vezetett utunk.

Melynek ilyen gyönyörű portája volt.


Szívesen elfogadnék egy ilyen házat. Nagyon csendes volt a környék, az átmenő turistaforgalom ellenére.

Ez már egy másik kis falu, annak is a kocsmája, háttérben a hegy.


Kocsma belülről. Nagyon jól esett itt a kávé.

Ezt a képet a templomból fényképeztük, innen is jól látszik a hegy. Mire kijöttünk, nem is látszott, mert párában úszott minden, zuhogott az eső. Nagyon hamar képes megváltozni az időjárás, az egyik percben még süt a nap, a következőben meg már esik is az eső. És lehet, hogy ez ismétlődik félóránként.


Nagyon tetszettek ennek a hatalmas üvegablaknak a színei, főleg a sok kék tetszik benne, különleges árnyalat.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin