2009. szeptember 16., szerda

Halifax, Hebden Bridge

Halifax
A mai "gyapotvárosok", a yorkshire-i Halifax, Wakefield, Bradford, Leeds a posztógyártás központjai voltak már a XVIII. században is. A posztógyártást idetelepült flamand takácsok honosították meg. Az igen drága flamand posztó helyett a sokkal olcsóbb darócszövetet (new drapery) előállító, tömegtermelésre berendezkedett angol gyárak messze túlszárnyalták Németalföld céhes polgárait a XVII-XVIII. században. S amikor a gyapot szövése is meghonosodott, ill. a szövést és a fonást gépesítették, Yorkshire nyugati része textilipari világhatalommá vált. Az angliai szövőmunkások több, mint a fele Bradfordban dolgozott, itt állították elő a legfinomabb hosszú szálú gyapjúfonalat.



Számomra nagy csalódás volt ez a város.

Hebden Bridge
Halifaxi rövid tartózkodásunk után a hazafele vezető utunk egy tündéri kis városka mellett haladt el. Itt is megálltunk nézelődni, sétálni. Könnyen körbe lehetett járni, annyira pici volt.

Szokásos virágos hangulatos utcakép.





Itt egy csatorna zsilipje látható. Ha jön a hajó, kézzel kell kinyitni egy fogaskerekes tekerőkar segítségével. Kiegyenlítődik a vízszint, behajózol a két zsilipkapu közé, az innensőt lezárod, a másikat kinyitva ismét feltelődik vízzel a két kapu közötti rész, és már mehetsz is tovább. Kár, hogy működés közben nem láttuk.


Hirtelen beborult az ég, a felhők között kibúvó nap különleges fénnyel árasztotta el a várost. Fotós nyelven szólva jól látszik az égbolt "drámaisága".

Rengeteg hanga volt a domboldalon.


Hanga közelről.





Mikor ezek a képek készültek, még szép lila volt mindenhol, de most már sajnos kiszáradt és elvesztette szép színét, teljesen barna lett.

7 megjegyzés:

  1. Hű, de klasszak a borús képek!!! Nagyon jól megörökítik a különleges fényviszonyokat. Kellemesen hátborzongatóak.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű táj és gyönyörű fotók!!!!!Jó hallani rólatok!!:)

    VálaszTörlés
  3. Már megint csodás fotókat készítettél!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm megint a gyönyörű fotókat!!!! És persze az útleírást is.

    VálaszTörlés
  5. Imádom minden egyes bejegyzésed!!!

    VálaszTörlés
  6. Olyan jó, hogy egy kicsit én is Angliában vagyok, amikor nézem az oldaladat! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin