2009. december 6., vasárnap

York

A várost a rómaiak alapították i.sz. 71-ben. Nagy Constantinust, aki Britanniát négy provinciára osztotta, itt választották császárrá 306-ban. A belvárost középkori fal veszi körül, ahová több kapun keresztül lehet bejutni. Az egyik ezek közül a a képen látható Micklegate Bar.

A vikingek Jorvik néven az elfoglalt angliai területek fővárosává tették 867-ben. Dán utcanevek őrzik ennek emlékét.

A 11-15. században fontos kereskedelmi központként London után Anglia második legnagyobb városa lett.

A Jorvik múzeum a régészek által feltárt eredeti viking település helyén épült fel. A 10. századi York kel itt életre, ahol szagokkal, hangokkal idézik meg a vikingek világát.


York belvárosa olyannyira megőrizte eredeti középkori arculatát, hogy az utcáit járva a városnéző azt hiheti, élő múzeumba csöppent.

A szűk kanyargós utcákat gerendavázas házak szegélyezik.


A York Minster a legnagyobb gótikus templom az Alpoktól északra. 1220-ban kezdték el a 250 évig tartó építkezést. Itt található a világ legnagyobb egybefüggő középkori színes ablaka, amit sajnos restaurálás miatt nem láthattunk.

Fel tudtunk menni a toronyba, ahonnan az egész várost látni lehetett.



National Railway Museum. A világ legnagyobb vasútmúzeuma. A vasút közel 200 éves történetét mutatja be. Itt tekinthető meg Viktória királynő fényűző magánvonata is.

A Mallard a világ leggyorsabb gőzöse volt. 202,8 km/h sebességet ért el 1938(!)-ban.

A városok közül, amit eddig láttunk, ez tetszett a legjobban. Csak töredékét sikerült megnézni, maradt még bőven látnivaló. Ide még szeretnénk visszamenni.

4 megjegyzés:

  1. Micsoda csoda-helyeken jártok... :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon nem szerettem volna a középkorban élni, de a középpkori városok a mába applikálva annyira varázslatos hangulatúak.Klassz lehetett a csipketornyok közül lenézni a városra.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon visszamennék! Köszi, hogy írsz ezekről az élményekről. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép! Érdekes hogy azt az utcát a kiugró házakkal minden turista lefényképezi. Én se bírtam ki hogy ne legyen meg a kamerán... A fiainknak persze a vonatmúzeum tetszett!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin