2010. június 1., kedd

Haworth

"E táj hegyei nem hatalmasak - nem romantikusok: alig emelkednek a magasba; a hosszú, lapos, hangától sötétlő fenyérek kis völgyekben végződnek, ahol itt is, ott is vizek folydogálnak - partjaikon elsatnyult bokrokkal. E völgyekből a gyárak és az elszórt házacskák elűzik az ábrándokat. Csak magasabban, messze a fenyéres hegyhátak között vetheti meg nyugodtan lábát a Képzelet, s amikor megvetette, magányt kedvelő sasnak kell lennie - nem kedves galambnak. Ha szépségre van szüksége ahhoz, hogy ihletet meríthessen, azt vele született élményként kell magával hoznia: e fenyér világa túlságosan kemény ahhoz, hogy valami finomat teremthessen. A szemlélődő tekintetnek magának kell 'bíbor fénnyel' telítve lennie ahhoz, hogy állandósítani tudja az augusztusi hanga kurta életű virágtengerét vagy a júniusi napfény rövid mosolyát; szívből kell áradnia annak a frissességnek, ami a következő tavaszon és kora nyáron megfényesíti a páfrányt, táplálja a mohát, és életre hívja a csillagvirágot, ami aztán néhány hétig a fenyérek juhainak a legelőit ékesíti."
(Taxner-Tóth Ernő: A Bronte nővérek világa)

Haworth az 1840-es években élte fénykorát, amikor több, mint 1200 szövőszék dolgozott a faluban,

mai hírnevét azonban a Bronte nővéreknek köszönheti.A Bronte Parsonage Museumnak otthont adó paplakban élt 1820-tól Patrik Bronte tiszteletes a fiával, Branwell-lel és három lányával, Charlotte-tal, Emilyvel és Anne-nel. Az 1778-ban épült ház berendezése pont olyan, mint amilyen az 1850-es években volt.

A tizenegy szobában a személyes tárgyak, levelek, kéziratok, könyvek mellett korabeli bútorok láthatók. Sajnos a házban nem volt szabad fényképezni, így erről nincsenek képek.4 megjegyzés:

 1. Hűű az a lekvár bolt olyan Dickens-i!!!!
  A nyáron megyünk Albionba,már úúúúúúúúúúgy várom,amíg az uram egyik focipályáról a másikra jár Birmingham környékén,én futva fedezem fel a környéket!!!!Már várom a bamba birkákat...bár tavaly nem láttam csak a vonatablakból őket.Szívesen kint maradnék pár hónapot....biztos feltalálnám magam megélhetésileg....

  VálaszTörlés
 2. Jajj, de szeretnék visszamenni ide. (sóhaj) Imádtam minden pillanatát. Sokszor előveszem az ott szerzett kincseimet csak nézegetésileg. :)
  (Nem irigykedek, ááááááá. :))))))) )

  VálaszTörlés
 3. Ugyanúgy vagyok mint Fércasszony, neeem irirgykedek, csak egy picit és itt elvékonyodna a hangom, ha hangosan kimondanám.

  emlékszem arra Brontéi hangulatra, ütős volt.

  VálaszTörlés
 4. Me encanta pasearme por tu blog, y lo hago a menudo, pero me cuesta muchísimo traducir foto a foto.
  Te agradecería mucho que añadieras el traductor al blog.
  Saludos.

  VálaszTörlés

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin