2012. augusztus 15., szerda

Skócia II. Edinburgh


Edinburgh. Szemet gyönyörködtető középkori és György korabeli városrészei,


 a város fölé magasodó kialudt Arthur's Seat vulkán,


és az északkeleti Calton-Hill miatt méltán jegyzik Európa legszebb fővárosai között. A város híres művészetéről, és egykoron csak "Észak Athénja"-ként emlegették.


Látnivalói két fő területre osztható, amelyeket a Princess Street, a város leghíresebb bevásárlóutcája választ el egymástól.


Az Old Town (óváros) azon a hegygerincen terül el, amely a vár és a Palace Hollyroodhouse között húzódik. Az északra fekvő New Town (újváros) 1767 után fejlődött ki, mikor a gazdag kereskedők a középkori városfalon túl kezdtek építkezni.


St Giles Cathedral. Itt található a Thistle kápolna, amelynek boltíves bejáratán egy skótdudát fújó angyal díszeleg.


John Knox' House. Az 1490-ben épült ház a város legrégebbi lakóépülete, és egyben az 1560-as években John Knox otthonául is szolgált. John Knox, a nagy reformátor, 1560-ban alapította meg a protestáns egyházat.

 A skót Parlament.


Palace of Holyroodhouse.
A jelenleg a királynő hivatalos skót rezidenciájaként szolgáló épület azután a szent keresztfa után lett elnevezve, amelyet állítólag I. Dávid király látott egy szarvasbika agancsai között, amikor 1128-ban erre vadászott. A palotát 1529-ben építették V. Jakab és francia felesége, Mária számára. A királyi lakosztályt a királynő látogatásakor szertartásokra és bankettekre ma is használják, egyébként nyitva áll a nagyközönség előtt...

 ...Természetesen éppen rendezvény volt, így mi nem jutottunk be.


Az Edinburgh Castle egy kialudt vulkán bazalttalapzatára épült. A XII. századtól napjainkig folyamatosan új épületszárnyakkal egészült ki aszerint, hogy éppen erőd, királyi palota, katonai helyőrség vagy börtön szerepét töltötte be. Az első erődítményt Edwin, Northumbria királya emelte a VI. században. Az 1603-as perszonálunióig királyi rezidenciaként működött, ekkortól azonban az uralkodók Angliába költöztek. A palotában őrzik a régi skót királyoknak emléket állító Végzet kövét, amelyet az angolok elraboltak, és csak 1996-ban adták vissza Skóciának.


Argyle Battery. Argyle-toronynak nevezték azon hiedelem alapján, mely szerint Argyle 9. grófja 1685-ben e helyen várakozott kivégzésére. A megerősített falról kitűnő kilátás nyílik északra, a György korabeli New Townra és azon túl a tengerre.


A Palota. Mária skót királynő ebben a XV. századi palotában szülte meg VI. Jakabot. Itt találhatók a koronázási ékszerek és a Végzet köve is (ezeket nem lehetett lefényképezni).


A Great Hall, a nagyterem a XV. században épült. Fa tetőszerkezetét hibátlanul helyreállították. 1639-ig itt ülésezett a skót parlament.


A One O'Clock Gun (egyórai ágyú) az időjelző szerepét tölti be. A vasárnapok, valamint nagypéntek és karácsony kivételével minden nap pontban 13 órakor sütik el. Az ágyút 1861-ben állították fel, és a Firth of Forth öbölben lévő hajók személyzetét tájékoztatta a pontos időről, mely a navigáció szempontjából volt lényeges. Az eredeti ágyú egy 18 fontos elöltöltős fegyver volt, melynek töltéséhez négy emberre volt szükség és a Félhold-bástyán szólaltatták meg. Ezt váltotta fel 1913-ban egy 32 fontos hátultöltős fegyver, majd 1952-ben egy 25 fontos tarack. A jelenleg használt 105 mm-es tarack 2001. november 30. óta áll szolgálatban. A 105. királyi tüzérezred katonái manapság a Mill's Mount-bástyáról lőnek, a vár északi oldaláról. Bár az ágyúlövés már nem szolgálja az eredeti célt, a szertartás népszerű turista-látványossággá vált. Az edinburgh-i szilveszteréjek alkalmával ugyancsak az ágyú jelzi az új év beköszöntét.


A katonák ma már inkább látványosság.


Innen meg lehetett védeni a várat a tenger felől érkező ellenségtől.


 1923-ban a katonaság elhagyta az erődöt, kiköltözve a városi laktanyába. Ennek ellenére továbbra is erős kötelékek fűzik a várat a sereghez, ugyanis egyike azon ősi skót épületeknek, amelyekben katonai helyőrség állomásozik, igaz, jobbára csak díszelgési és adminisztrációs célokra. A közszereplés kimerül a skót koronaékszerek őrzésében, valamint a vár bejárata előtti díszőrségben.
Itt éppen az őrségváltás látható.

 

4 megjegyzés:

 1. Gyönyörű!!!! Imádom ezeket a bejegyzéseket!!! :))

  VálaszTörlés
 2. Egyszer en is jartam Edinburghban, de nagyon-nagyon kicsi idot toltottem csak ott. Jo volt nezegetni a gyonyoru kepeket, remelem egyszer en is eljutok megint, es lathatom ezt a sok szepseget. Azert egy par dolgot felismertem :) bar mi nem tudtunk bemenni sehova, mindent csak futolag lattunk.

  VálaszTörlés
 3. Siapa yang tak kenal penyakit kanker? Salah satu jenis penyakit yang sangat mematikan yang dapat menyerang berbagai organ tubuh, salah satunya payudara. Dan kanker pada payudara atau kanker payudara merupakan salah satu penyakit penyebab kematian terbesar pada wanita selain kanker serviks. Sehingga penyakit ini menjadi momok menakutkan bagi kaum wanita. Namun meski begitu, kanker payudara sebenarnya tidak hanya menyerang wanita saja, tapi juga pria. Ya, kanker payudara juga bisa dialami oleh pria.

  Obat Kanker Payudara

  Obat Turun Peranakan

  Obat Keputihan

  Obat Oles Tahan Lama

  Obat Benjolan Di Vagina

  Dunia Pom Mini

  Planet Pom Mini

  VálaszTörlés

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin