2012. augusztus 15., szerda

Skócia II. Edinburgh


Edinburgh. Szemet gyönyörködtető középkori és György korabeli városrészei,


 a város fölé magasodó kialudt Arthur's Seat vulkán,


és az északkeleti Calton-Hill miatt méltán jegyzik Európa legszebb fővárosai között. A város híres művészetéről, és egykoron csak "Észak Athénja"-ként emlegették.


Látnivalói két fő területre osztható, amelyeket a Princess Street, a város leghíresebb bevásárlóutcája választ el egymástól.


Az Old Town (óváros) azon a hegygerincen terül el, amely a vár és a Palace Hollyroodhouse között húzódik. Az északra fekvő New Town (újváros) 1767 után fejlődött ki, mikor a gazdag kereskedők a középkori városfalon túl kezdtek építkezni.


St Giles Cathedral. Itt található a Thistle kápolna, amelynek boltíves bejáratán egy skótdudát fújó angyal díszeleg.


John Knox' House. Az 1490-ben épült ház a város legrégebbi lakóépülete, és egyben az 1560-as években John Knox otthonául is szolgált. John Knox, a nagy reformátor, 1560-ban alapította meg a protestáns egyházat.

 A skót Parlament.


Palace of Holyroodhouse.
A jelenleg a királynő hivatalos skót rezidenciájaként szolgáló épület azután a szent keresztfa után lett elnevezve, amelyet állítólag I. Dávid király látott egy szarvasbika agancsai között, amikor 1128-ban erre vadászott. A palotát 1529-ben építették V. Jakab és francia felesége, Mária számára. A királyi lakosztályt a királynő látogatásakor szertartásokra és bankettekre ma is használják, egyébként nyitva áll a nagyközönség előtt...

 ...Természetesen éppen rendezvény volt, így mi nem jutottunk be.


Az Edinburgh Castle egy kialudt vulkán bazalttalapzatára épült. A XII. századtól napjainkig folyamatosan új épületszárnyakkal egészült ki aszerint, hogy éppen erőd, királyi palota, katonai helyőrség vagy börtön szerepét töltötte be. Az első erődítményt Edwin, Northumbria királya emelte a VI. században. Az 1603-as perszonálunióig királyi rezidenciaként működött, ekkortól azonban az uralkodók Angliába költöztek. A palotában őrzik a régi skót királyoknak emléket állító Végzet kövét, amelyet az angolok elraboltak, és csak 1996-ban adták vissza Skóciának.


Argyle Battery. Argyle-toronynak nevezték azon hiedelem alapján, mely szerint Argyle 9. grófja 1685-ben e helyen várakozott kivégzésére. A megerősített falról kitűnő kilátás nyílik északra, a György korabeli New Townra és azon túl a tengerre.


A Palota. Mária skót királynő ebben a XV. századi palotában szülte meg VI. Jakabot. Itt találhatók a koronázási ékszerek és a Végzet köve is (ezeket nem lehetett lefényképezni).


A Great Hall, a nagyterem a XV. században épült. Fa tetőszerkezetét hibátlanul helyreállították. 1639-ig itt ülésezett a skót parlament.


A One O'Clock Gun (egyórai ágyú) az időjelző szerepét tölti be. A vasárnapok, valamint nagypéntek és karácsony kivételével minden nap pontban 13 órakor sütik el. Az ágyút 1861-ben állították fel, és a Firth of Forth öbölben lévő hajók személyzetét tájékoztatta a pontos időről, mely a navigáció szempontjából volt lényeges. Az eredeti ágyú egy 18 fontos elöltöltős fegyver volt, melynek töltéséhez négy emberre volt szükség és a Félhold-bástyán szólaltatták meg. Ezt váltotta fel 1913-ban egy 32 fontos hátultöltős fegyver, majd 1952-ben egy 25 fontos tarack. A jelenleg használt 105 mm-es tarack 2001. november 30. óta áll szolgálatban. A 105. királyi tüzérezred katonái manapság a Mill's Mount-bástyáról lőnek, a vár északi oldaláról. Bár az ágyúlövés már nem szolgálja az eredeti célt, a szertartás népszerű turista-látványossággá vált. Az edinburgh-i szilveszteréjek alkalmával ugyancsak az ágyú jelzi az új év beköszöntét.


A katonák ma már inkább látványosság.


Innen meg lehetett védeni a várat a tenger felől érkező ellenségtől.


 1923-ban a katonaság elhagyta az erődöt, kiköltözve a városi laktanyába. Ennek ellenére továbbra is erős kötelékek fűzik a várat a sereghez, ugyanis egyike azon ősi skót épületeknek, amelyekben katonai helyőrség állomásozik, igaz, jobbára csak díszelgési és adminisztrációs célokra. A közszereplés kimerül a skót koronaékszerek őrzésében, valamint a vár bejárata előtti díszőrségben.
Itt éppen az őrségváltás látható.

 

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű!!!! Imádom ezeket a bejegyzéseket!!! :))

    VálaszTörlés
  2. Egyszer en is jartam Edinburghban, de nagyon-nagyon kicsi idot toltottem csak ott. Jo volt nezegetni a gyonyoru kepeket, remelem egyszer en is eljutok megint, es lathatom ezt a sok szepseget. Azert egy par dolgot felismertem :) bar mi nem tudtunk bemenni sehova, mindent csak futolag lattunk.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin